Maand van de BIJ!

Gelukkig is mei de maand van de bij! Dat betekent dat we extra aandacht besteden aan deze zoemende vrienden. Bijen zijn namelijk ontzettend belangrijk voor onze ecosystemen én tuinen. Wist je bijvoorbeeld dat een derde van ons voedsel afhankelijk is van bestuiving door bijen? Het is dus hoog tijd om deze harde werkers eens in het zonnetje te zetten.

Wat is er nu leuker dan jouw tuin omtoveren tot een paradijs voor bijen? Bij ons in het tuincentrum vind je alles wat je nodig hebt om bijen aan te trekken en te helpen. Denk bijvoorbeeld aan kleurrijke bloemenzaden, een bijenhotel, inheemse planten en natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

Bijen zijn niet alleen belangrijk voor de bestuiving van gewassen, maar zorgen uiteraard ook voor onze honing. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de belangrijke rol die ze spelen in het behouden van de biodiversiteit. Door verschillende soorten bloemen in je tuin te planten, help je niet alleen bijen maar ook vlinders, hommels en andere insecten.

Laten we eerlijk zijn, een tuin vol bloemen is natuurlijk gewoon hartstikke gezellig. Dus waar wacht je nog op? Kom langs bij ons in het tuincentrum en ontdek hoe jij jouw tuin kunt omtoveren tot een bijenparadijs. Zo draag jij bij aan een gezonde en kleurrijke omgeving én kun je genieten van het zoemende gezelschap van deze harde werkers.

5 Voordelen van de bij

Bijen zijn belangrijke diertjes voor onze wereld. Belangrijker dan we misschien denken. We zetten enkele voordelen van deze blije vrienden voor je op een rij!

1. Bestuiving:

Bijen zijn onmisbaar voor de bestuiving van bloemen, planten en gewassen. Zonder bijen zou de natuurlijke bestuiving sterk verminderen, wat uiteindelijk zou leiden tot minder voedselproductie en minder biodiversiteit in onze tuinen.

2. Productie van honing en bijenwas:

Bijen produceren niet alleen honing, maar ook andere waardevolle producten zoals bijenwas en propolis. Honing is niet alleen een lekkere zoetstof, maar heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen. Wist je dat bijenwas ook gebruikt wordt in producten zoals cosmetica, kaarsen en zelfs medicijnen?

3. Ondersteuning van andere insecten:

Bijen zijn niet alleen belangrijk voor eigen bestuiving, maar ondersteunen ook andere insecten zoals vlinders en hommels. Door bijvriendelijke bloemen en planten in je tuin te planten, creëer je een gezonde en biodiverse omgeving voor allerlei insecten.

4. Duurzame toekomst:

Bijen zijn belangrijk voor de natuurlijke bestuiving van gewassen en planten, wat uiteindelijk leidt tot een grotere voedselproductie en een gezonder milieu. Door bijen te ondersteunen, draag je dus indirect bij aan een duurzame toekomst.

5. Educatief:

Bijen zijn fascinerende dieren en het observeren van hun gedrag kan kinderen en volwassenen veel leren over de natuur. Het houden van bijen in bijvoorbeeld een bijenkorf kan een leerzame en boeiende hobby zijn.

Kortom, bijen zijn ontzettend waardevol in onze tuinen en ecosystemen. Door bijvriendelijke bloemen en planten in je tuin te planten en bijenhotels te plaatsen, kun je bijdragen aan de ondersteuning en het behoud van deze belangrijke dieren. In ons tuincentrum vind je alles wat je nodig hebt om bijen aan te trekken en te ondersteunen. Kom gerust langs en ontdek hoe jij jouw tuin kunt omtoveren tot een bijenparadijs!

Hoe krijg ik meer bijen in de tuin?

Ben je klaar om je tuin om te toveren tot een waar vakantieoord voor bijen? Denk dan vooral aan onze volgende tips:

1. Plant bijvriendelijke bloemen en planten

Bijen zijn dol op bloemen met een hoog nectar- en stuifmeelgehalte. Denk bijvoorbeeld aan krokussen, lavendel, zonnebloemen en salie. Niet alle bloemen en planten bloeien op dezelfde momenten in het jaar. Door in jouw tuin rekening te houden met de bloeiperiode van jouw planten, heb je het hele jaar door een aantrekkelijke tuin voor de wilde bijen en honingbijen. In het voorjaar bloeien bijvoorbeeld wilgen, meidoorns en lijsterbessen. Zomerbloeiers zijn onder meer vlinderbloemen, ligusters en lindes. Voor de nazomer en herfst kun je kiezen voor de klimop of de persica.

2. Kies voor inheemse planten

Wil je gaan inzaaien of planten in jouw tuin? Kies dan voor (zaaigoed van) inheemse plantensoorten. Dit zijn planten die van oorsprong in Nederland voorkomen. Deze zijn extra goed voor de bijen.

3. Neem milieuvriendelijke maatregelen

Heb je last van andere insecten? Gebruik dan preventieve en milieuvriendelijke maatregelen om deze te bestrijden. Als je te rigoureus aan de slag gaat, hebben de bijen hier ook last van. Vermijd daarnaast spuitbussen, korrels of andere bestrijdingsmiddelen. Vaak bevatten deze stoffen die giftig zijn voor bijen.

4. Nestelplekken

Je zorgt al gemakkelijk voor nestelplaatsen voor bijen door dood hout te laten liggen, op een zonnige plek. Een mooie boomstronk of grote tak bijvoorbeeld. Maar ook de speciale insectenhotels zorgen voor mooie nestelplaatsen voor de bezige solitaire bijen. Deze bijen leven alleen en hebben een nestje nodig om hun eitjes in te leggen. Een bijenhotel biedt bescherming en een plek om te nestelen.

5. Creëer een waterbron

Bijen hebben water nodig om te drinken en hun nesten koel te houden. Plaats een ondiepe schaal of vijver met stenen of takken waar bijen op kunnen rusten.

6. Verzorg je tuin 

Een nette en verzorgde tuin is niet alleen mooi om naar te kijken, maar trekt ook meer bijen aan. Zorg ervoor dat je regelmatig snoeit en onkruid verwijdert.

Met deze tips zul je binnen de kortste keren meer bijen in je tuin hebben rondzoemen dan je voor mogelijk hield! In ons tuincentrum vind je alle benodigdheden om je tuin om te toveren tot een bijen parade. Kom gerust langs en laat je inspireren!

Wat is een bijenboog?

Een bijenboog is een geweldige manier om het hele jaar door bloeiende planten in je tuin te hebben die aantrekkelijk zijn voor bijen. Hiermee zijn er elke maand planten in de tuin die in die specifieke maand bloeien en die bijen aantrekken. Op die manier zorg je ervoor dat er het hele jaar door voedsel beschikbaar is voor bijen en andere bestuivende insecten.

In het voorjaar kun je bijvoorbeeld kiezen voor krokussen, sneeuwklokjes en hyacinten. In de zomer kun je gaan voor lavendel, kamperfoelie en zonnebloemen. In de herfst kun je bijvoorbeeld asters, sedum en heide planten en in de winter zijn winterheide, mahonia en winterjasmijn geschikt.

Door het planten van een bijenboog in je tuin, draag je niet alleen bij aan het behoud van bijenpopulaties, maar geniet je ook het hele jaar door van een prachtige bloeiende tuin. En het is ook nog eens heel makkelijk om te doen! Bij ons tuincentrum vind je alle planten en bloemen die je nodig hebt om jouw eigen bijenboog te creëren. Vraag gerust ons deskundig advies over welke planten het meest geschikt zijn voor jouw tuin en de bijen in jouw omgeving.

Soorten bijen

Een bijenhotel maken in 6 stappen

Het maken van een bijenhotel is een leuke en eenvoudige manier om bijen te helpen overleven. Hieronder vind je een eenvoudig stappenplan om je eigen bijenhotel te maken:

Stap 1: Kies een geschikte locatie voor het bijenhotel, bijvoorbeeld een zonnige plek met beschutting tegen wind en regen.

Stap 2: Verzamel materialen voor het bijenhotel, zoals bamboe stokjes, holle stengels, takjes en dennenappels. Zorg ervoor dat de materialen schoon en droog zijn.

Stap 3: Snijd de bamboe stokjes en holle stengels op maat, zodat ze in een houten frame of buis passen. Maak de uiteinden van de stokjes dicht met klei of leem om te voorkomen dat insecten erin kruipen.

Stap 4: Plaats de materialen in het frame of de buis, zodat er kleine gaatjes ontstaan waar bijen in kunnen kruipen.

Stap 5: Hang het bijenhotel op een beschutte plek op, op ongeveer anderhalve meter hoogte.

Stap 6: Onderhoud het bijenhotel door jaarlijks de gebruikte stengels te vervangen en het hotel schoon te maken.

Met deze eenvoudige stappen kun je jouw eigen bijenhotel maken en bijdragen aan het behoud van bijenpopulaties. Bij ons tuincentrum vind je alle materialen die je nodig hebt om een bijenhotel te maken. Vraag gerust ons deskundig advies voor meer informatie over het maken en onderhouden van een bijenhotel. Uiteraard kun je ze ook bij ons aanschaffen, mocht je geen zin hebben in een do it yourself project.

Bijvriendelijke beplanting

Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem en het is daarom belangrijk om bij-vriendelijke planten in onze tuin te hebben. Hieronder vind je enkele voorbeelden van bij-vriendelijke planten:

  • Lavendel - De geurige paarse bloemen van lavendel zijn een favoriet van bijen. Lavendel trekt niet alleen bijen aan, maar ook andere bestuivende insecten.
  • Zonnebloemen - Zonnebloemen zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ook zeer aantrekkelijk voor bijen. Ze produceren veel nectar en stuifmeel, waardoor ze een ideale bron van voedsel zijn voor bijen.
  • Krokussen - Krokussen zijn een van de eerste bloemen die in het voorjaar bloeien en zijn daarom zeer waardevol voor bijen die net uit hun winterslaap ontwaken. Ze komen in veel verschillende kleuren en zijn gemakkelijk te kweken.
  • Vlinderstruik - Zoals de naam al doet vermoeden, trekt de vlinderstruik vlinders aan. Maar het is ook een favoriet van bijen vanwege de vele nectar die ze produceert.
  • Phacelia - Phacelia is een plant die speciaal is ontworpen om bijen aan te trekken. Het heeft mooie blauwe bloemen en trekt ook andere bestuivende insecten aan.
  • Salie - Salie is niet alleen een smakelijke kruid, maar ook zeer aantrekkelijk voor bijen. Het heeft mooie paarse bloemen en kan gemakkelijk worden gekweekt in een pot of in de tuin.
  • Rode zonnehoed - De rode zonnehoed heeft grote bloemen in verschillende kleuren en trekt veel bijen aan. Het is een mooie toevoeging aan elke tuin en kan gemakkelijk worden gekweekt.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van bijvriendelijke planten die je in je tuin kunt opnemen. Bij Groencentrum Witmarsum hebben we een breed scala aan planten die bijen aantrekken en helpen om hun voortbestaan te verzekeren. Vraag gerust ons deskundig advies voor meer informatie over bijvriendelijke beplanting.

Kleurplaat downloaden

Folder downloaden