Buxusmot

Buxusmot

De rupsen van de buxusmot zijn weer heerlijk aan het genieten van onze buxus. Het is een plaag die zich steeds verder over Nederland verspreid, toch zijn er verschillende manieren om jouw buxus te redden. Ontdek ze hier!

Hoe herken je de buxusmot?

De vlinders verschijnen vanaf eind april tot september. Ze zetten hun eitjes in kleine groepjes af op de onderkant van de bladeren en bij de ideale temperatuur komen deze eitjes uit na 26 dagen. Dan komen de boosdoeners: de rupsen. Deze zijn te herkennen aan de vuilgele kleur met een bruine streep over de lengte van hun lichaam.

Hoe herken je de buxusmot?

Wat doet de buxusrups?

Kort gezegd: deze rups eet de buxus volledig kaal. De eerste schade is niet goed te zien, maar vanzelf verschijnen dode blaadjes, kale takken en spinnenwebben. Het kaalvreten gebeurt in groepen rupsen in korte tijd. Als je niet ingrijpt gaan de rupsen in winterslaap en gaan ze het jaar daarop verder waar ze gebleven waren.

Wat doet de buxusrups?

Wat doe je aan de buxusmot?

Zorg dat je jouw buxus een paar keer per jaar controleert op rupsen. Liever voorkomen dan bestrijden! Heb je rupsen gespot? Dan kan je deze bestrijden met (biologische) bestrijdingsmiddelen. Je hoeft de buxus dus niet meteen uit de tuin te halen. Let wel op! Hebben jouw buren last van de rups, dan zal je er zelf ook actief mee aan de slag moeten!

  1. Zoek een alternatief voor je buxusstruik
    Uiteraard is dit de meest voor de hand liggende en makkelijkste manier op van de buxusmot af te komen. Je kunt deze namelijk snel vervangen door een struik die niet gevoelig is voor vraat, zoals bijvoorbeeld de Liguster. Buxusmotten kunnen hier namelijk niet van leven, met het voordeel dat de liguster in de zomer bloeit en zorgt voor een levende tuin met vlinders en bijen. Of denk aan de struikkamperfoelie (Lonicera), kleine hulstachtigen zoals Japanse hulst (Ilex crenata), aardbeiachtige struiken (Potentilla fruticosa) of inheemse vogelkers (Prunus).  
     

  2. Verwijder de rupsen en poppen met je hand
    Het is misschien wat meer werk, maar je kunt ook heel systematisch de rupsen uit de struiken verwijderen. Op die manier houd je ook de vervolgschade minimaal.

Wij helpen graag met de juiste middelen tegen de buxusmot!

Weet je niet welke middelen je moet hebben of hoe je deze plaag aan moet pakken? Wij helpen je graag in ons gezellige groencentrum in Witmarsum.