Bloem MAART

Elegante bloemen met drie hangende en drie staande bloembladeren maken van iris een van de meest opvallende voorjaarsbloemen. Ze hebben iets koninklijks omdat het fleur-de-lys symbool van iris is afgeleid. En tegelijk hebben ze een naturel uitstraling, alsof ze zo tussen het riet zouden kunnen groeien. Perfect voor de stijltrend die draait om pure producten met sterke lijnen: iris is typisch een snijbloem die mono-boeketten en -arrangementen aankan. Kwekers behandelen de bloemen voor, waardoor de houdbaarheid sterk is verbeterd. Hierdoor gaan de bloemen altijd open en hebben ze een uitstekend vaasleven. 

Herkomst 
Iris behoort tot de lissenfamilie en komt in het wild in ongeveer 3000 soorten voor, vooral in de noordelijke gematigde klimaatzones. De bloemen groeien uit bollen die talent voor overleven hebben en zich kunnen handhaven in zowel droge, koude als vochtige gebieden. De bloem is vermoedelijk ontstaan in Centraal-Azië, de populaire sierteelt-irissen vinden hun oorsprong in bollen die zich in Spanje, Portugal en Noord-Afrika hebben ontwikkeld.  

Keuze assortiment
De meest voorkomende bloem is de 'Dutch Iris Groep' de zogenoemde Hollandse iris. Slank en sierlijk van stengel en bloem, verkrijgbaar in veel blauwtinten, van hemelsblauw tot staalblauw en lila. Er zijn ook gele, witte of zelfs tweekleurige irissen. De Duitse iris uit de 'Germanica Groep' komt voor in een groter kleurenscala, heeft grovere bloemen en draagt op de onderste kelkbladeren draden die verwijzen naar een baard. Ze worden dan ook wel baardirissen genoemd. 

Verzorgingstips:

  • Snij met een scherp mes een stukje van ca. 3-5 centimeter van de stengel.
  • Vul een brandschone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel of speciale voeding voor bolbloemen in de juiste concentratie. Dit helpt de bloemen langer mooi te houden in de vaas. 
  • Verwijder blad dat onder water komt.
  • Zet de iris niet op de tocht, niet in de felle zon en niet te dicht bij de verwarming. Zet de bloemen ook niet vlakbij een fruitschaal, fruit produceert ethyleengassen waardoor de bloemen snel verouderen. 

 

Bron: mooiwatbloemendoen.nl