Bloem AUGUSTUS

Een wedstrijdje veelzijdigheid, die wint de dahlia glansrijk. Niet alleen in kleuren verslaat ze haar tegenstanders, ook de enorme variatie in grootte en in bloemvormen maakt haar zo bijzonder. Omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden, vindt je op deze pagina inspirerende foto’s van deze bloem. 

 

 

Herkomst

De dahlia is een knolgewas en komt oorspronkelijk uit Mexico, Guatemala en Belize. Eind achttiende eeuw vond de bloem zijn weg naar Europa. De botanische naam Dahlia is een eerbetoon aan de Zweedse botanist Anders Dahl, een student van Linnaeus. Dahlia’s hebben de meeste kleur- en bloemvormvariatie van alle snijbloemen. Van dieppaars tot wit en twee- en meerkleurige variëteiten; alle kleuren van de regenboog zijn te vinden. Ook in bloemdiameter is er eindeloze variatie. Van enkele centimeters tot grote bloemen met een diameter van wel 25 centimeter. En dan is er ook nog de zeer grote variatie in bloemvormen. De dahlia is echt uniek.

 

 

Keuze assortiment
Dahliaveredelaars ontwikkelen in snel tempo nieuwe variëteiten in allerlei bloemvormen, kleuren, lengtes, maten en dahlia’s die extra lang staan. Momenteel worden er jaarlijks zo'n 1.000 verschillende cultivars verhandeld. De bladeren zijn groen tot enigszins rood. Bij de bloemvormen onderscheiden we enkelbloemige, halfgevulde en gevuldbloemigen, pompondahlia, sterdahlia, (semi)cactusdahlia, waterleliedahlia, anemoondahlia, decoratieve dahlia en girafdahlia. De grootste en meest gevraagde dahliacultivar is 'Café au Lait' en haar twee zusjes; 'Café au Lait Royal' en 'Café au Lait Rosé'. De grote pompontypen worden ook steeds populairder, net als dahlia's met grillige bloemvormen. De cultivars 'Peaches and Cream', 'Crème de Cognac' en 'Crème de Cassis' kenmerken zich door hun bijzondere kleurencombinaties.

 


 

Verzorgingstips:

  • Vul een schone vaas met water op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoedsel toe.
  • Snijd de stelen een stukje af met een scherpe schaar of mesje.
  • Haal bladeren die in het water hangen voorzichtig weg.
  • Vul de vaas regelmatig bij met vers water: dahlia’s lusten graag een slok.
  • Zet de vaas uit de tocht, uit de volle zon en uit de buurt van de fruitschaal.

Bron: mooiwatbloemendoen.nl