Tips voor jouw groen tijdens de mooie zomer!

Tips voor jouw groen tijdens de mooie zomer!

We zijn natuurlijk de laatste periode ontzettend verwend met het weer. Misschien was de hittegolf een beetje teveel van het goede, maar over het algemeen hebben we in Nederland een prachtige lente en zomer! Hoewel wij blij zijn met het mooie weer, is dit niet altijd de meest ideale situatie voor onze tuinen, gazonnen en bloemen. Daarom hebben onze experts enkele tips voor je op een rij gezet, om de warme periodes door te komen!

Moestuin in de zomer

Het is natuurlijk zonde als de oogst verpieterd door het mooie en droge weer. Met onze tips moet het lukken om alles gezond en mooi te houden!

 • Met warme dagen mag de moestuin wat extra water krijgen. Geef graag water in de avond, zodat het niet direct verdampt door de zon. Geef ook niet teveel, om schimmels te voorkomen.
 • Controleer de gewassen goed op insecten en indien nodig kun je er een gaasje overheen spannen om ze te beschermen. 
 • Voorkom meeldauw door de aarde vochtig te houden. Dit komt speciaal voor bij groenten als courgette, komkommer, erwten, pompoenen en koolrapen. Houdt deze dus extra in de gaten tijdens droge periodes.

Wil je een plaag in jouw moestuin bestrijden? Kom dan gerust langs in Friesland, zodat wij u passend advies kunnen geven.

Buiten potten met planten

Ook de planten buiten in de potten kunnen wat extra aandacht gebruiken...

 • Water geven is het belangrijkste! Het liefste lauw water, zodat het snel opgenomen kan worden.
 • Door hydrokorrels onderin de pot te plaatsen, creëer je een drainagelaag, waardoor de planten minder snel uitdrogen.
 • Planten in de zon kunnen gemakkelijker verbranden. Zet deze gerust in de schaduw als het te warm wordt!
 • Geef vooral GEEN extra voeding, want dit vergroot de kans op verbranding!

Wist je dat wij mooie sproeisystemen in de winkels hebben, om het water geven zo gemakkelijk mogelijk te maken? Kom gerust eens een kijkje nemen, want ze zijn er voor ieder budget!

Hoe overleeft mijn gazon de zomer?

Als het gazon er droog uitziet na bijvoorbeeld een vakantie, kun je dit zeker nog herstellen. Volg onze tips en binnen een mum van tijd straalt het groen je weer tegemoet!

 • Wacht met het herstel tot het warme weer voorbij is en er wat regen voorspeld wordt.
 • Verticuteer het gazon met een machine of verticuteerhark. Verwijder het losse gras. Zo worden de ondergrondse wortels doorgesneden, zodat ze sterker worden.
 • De kale of dunne plekken kunnen opnieuw ingezaaid worden met graszaad.
 • Druk het ingezaaide gazon goed aan en houdt het de eerste 4 weken goed vochtig, zodat het goed kan kiemen.
 • Tijd om het gazon te bemesten. Dit kan ongeveer drie keer per jaar:
  - Voorjaar (februari/maart/april
  - Begin van de zomer(mei/juni/juli)
  - Najaar (september/oktober/november)

Mocht u nog meer vragen hebben over gazonsonderhoud, gereedschap, graszaad, besproeiing of bemesting, kom gerust langds om het ons personeel te vragen. Ze helpen je graag!

Kamerplanten en warm weer

Ook de kamerplanten hebben het warm in de zomer. In huis is het ook vaak warmer en blijft het langer warm, omdat dit in het huis trekt. Let goed op bij onze tips om uw kamerplanten in frisse staat te houden!

 • Geef kamerplanten voldoende water. Misschien logisch, maar uitdroging is de meest voorkomende reden dat kamerplanten de zomer niet doorkomen.
 • Besproei de planten minimaal wekelijks met de plantenspuit. Dit vinden ze niet alleen lekker, maar het verwijderd ook stof, waardoor ze gezonder blijven.

Ben je op zoek naar iets nieuws of wil je tips over bepaalde soorten kamerplanten? Vraag het gerust aan onze experts!

Warmte en bloemen in huis

Jouw mooie boeket kan er met het warme weer plotseling nogal zielig bijhangen. Dit is natuurlijk zonde, maar je hoeft de bloemen zeker niet direct in de afvalbak te kieperen! Wij hebben wat tips voor je, zodat je langer van de bloemen kunt genieten. In een handomdraai staat er weer een frisse bos!

 • Verse bloemen staan langer. Let er dus op dat je bij de aankoop geen bruine randjes of dorre bladeren tegenkomt.
 • Verwijder laaghangende bladeren. Deze mogen nooit in het water hangen, omdat deze de waterkwaliteit omlaag halen en gaan rotten.
 • Snijd de stelen schuin af met een scherp mesje. Dit mag je best herhalen als ze slap zijn gaan hangen.
 • Zorg voor een schone vaas. Troebel water mag vervangen worden en de vaas mag schoongeboent worden met een druppel bleek. Spoel hem daarna wel goed om!
 • Water in de vaas mag zelfs dagelijks ververst worden.
 • Gebruik de bloemenvoeding, die je bij de bloemen ontvangen heeft.
 • Bloemen kunnen in de nacht op een koele plek staan. Zo blijven ze verser. Let op dat je ze met warm weer niet in de volle zon zet of op de tocht. Naast een fruitmand is ook geen ideale plek.

Wist je trouwens dat je via onze website met gemak een mooi boeket online kunt bestellen? Gewoon vanuit de luie stoel!

Mocht je nog andere vragen hebben over onderhoud tijdens de zomer, stel je vragen dan gerust! Ons personeel staat voor je klaar! Je bent van harte welkom bij Groencentrum Witmarsum in Friesland!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vakantie met de kinderen in eigen tuin

Het zonnetje schijnt, de vogels fluiten, de bijen zoemen en de bloemen bloeien. Veel mensen blijven dit jaar thuis vanwege bekende redenen, maar het is helemaal geen ramp om vakantie in eigen land te vieren.

Lees meer...
Lavendel: tuinplant van dit moment

Wie houdt er nu niet van lavendel? Het heerlijk geurende kruid bezorgt je meteen een vakantiegevoel, want het doet denken aan zonnige mediterrane landen, zoals Frankrijk.

Lees meer...
15 tuintips juli

Juli is doorgaans een warme, zonnige maand. Maak er een ontspannen vakantie in eigen tuin of op je balkon van. Vergeet niet je planten water te geven, steek de barbecue aan en af en toe je handen uit de mouwen voor een klusje in je tuin, op je balkon of (dak)terras.

Lees meer...
Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling.

Lees meer...