Nu open van 09:00 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
  • Groenspecialist
  • ​Compleet dagje groenbeleving
  • ​Scherpe acties

De tuin besproeien in de zomer

De tuin besproeien in de zomer

Het is al een tijdje heerlijk zomerweer. Gelukkig hebben we tot nu toe een super fijn voorjaar gehad met hoge temperaturen en aardig wat zonuren. Dit betekent dat iedereen zoveel mogelijk tijd buitenshuis heeft doorgebracht in zijn tuin, op het balkon of op hun terras. Als alles eenmaal gezellig is aangekleed met mooie tuinmeubelen, comfortabele kussens, gezellige potten met fleurige planten en een goed onderhouden tuin, dan is het alleen nog een kwestie van onderhouden. Water geven is in deze zomermaanden één van de belangrijkste zaken en hier helpen wij u graag een handje bij.

Water geven in de zomer

De tuin en planten in bloembakken en potten moeten uiteraard voldoende water krijgen om in een goede conditie te blijven. Anders worden de planten slap, gaan ze hangen en zullen ze uiteindelijk uitdrogen. Wij hebben enkele tips en ideeën voor je op een rij gezet, om zo de planten op peil te houden!

Besproeiing van het gras

De gouden regel voor besproeien delen wij graag met je: liever minder en langer, dan vaker en korter. Normaal mag het gras bij droog weer één tot tweemaal per week besproeid worden. Ook het moment van de dag waarop het gras water krijgt is belangrijk. Tijdens warme periodes kun je het beste kiezen voor ’s morgens vroeg of  ’s avonds. Zonnestralen op een nat gazon kunnen namelijk verbrande plekken veroorzaken. Oppervlakten onder bomen of op een zandbodem hebben zelfs nog meer water nodig dan andere plekken. Onze truc om te zien of het gras wat nodig heeft? Kijk eens goed of er voetafdrukken achterblijven als je over het gras loopt. Dan is het tijd voor een sproeibeurt!

Regenwater gebruiken voor de tuin

Regenwater opvangen is een slimme én goedkope manier om een watervoorziening aan te leggen om te gebruiken rondom het huis. Je kunt er niet alleen de tuin mee water geven, maar zelfs de auto mee wassen! Regenwater opvangen geeft je de mogelijkheid om een gratis douche te geven aan het gazon en je planten. Wist je dat er in België en Nederland ongeveer 800 liter per vierkante meter regenwater valt in een heel jaar? Dit opvangen om zelf te gebruiken zal al snel een flinke besparing opleveren op de factuur van het drinkbaar leidingwater.

Automatisch bewateringssysteem maken (of kopen)

Zelf groenten, bloemen of andere planten kweken in een verhoogde bak heeft veel voordelen zoals minder onkruid, gemakkelijker in onderhoud en beter bestand te houden tegen ongedierte. Maar deze groeibedden hebben nogal snel de neiging om uit te drogen. De verdamping gebeurt veel sneller dan wanneer je diezelfde gewassen zou kweken in de volle grond. Het probleem van overbewatering of onderbewatering houdt in dit geval een zeker risico in.

Om dit probleem op te lossen zijn er enkele hulpmiddelen op de markt. Druppelaars zijn een van de beste methoden om het vochtgehalte binnen de grenzen te houden zodat de planten stevig kunnen doorgroeien. Druppelaars kunnen uiteraard bij ons in het tuincentrum aangeschaft worden. Kom gerust eens langs om de verschillende systemen te bekijken.

Je kunt ook zelf aan de slag gaan en een eigen systeem in elkaar zetten. 

Wat heb je nodig?

  • Een plastic fles waarin een tamelijke hoeveelheid water kan.
  • Een boor
  • Kunststof buisjes van zacht rubber voor de irrigatielijn
  • Afdichtingskit die waterbestendig is
  • Kleine verbindingsstukken

Hoe maak je de druppelaar:

  • Maak een klein gaatje aan de zijkant van de plastic fles of kan op ongeveer een twee-tal centimeter van de onderkant. Zorg er wel voor dat het gaatje niet groter is dan de slang die gebruikt wordt voor de druppelaar.
  • Plaats de fles hoger dan de planten, zodat de zwaartekracht zorgt voor de bevloeiing.
  • Stop een uiteinde van de slang door het gat in de fles. Hou rekening met de lengte van de slang zodat je nog steeds de verste planten kan voorzien van water.
  • Lijm de slang vast in de fles met een afdichtingskit zodat er geen waterverlies is tussen de eventuele oneffenheden van het gat in de fles en de darm.
  • Plooi het uiteinde van de slang dubbel en bind stevig vast met een trekstrip. Belangrijk is dat de trekstip erg goed vast zit, zodat er geen water meer door kan, het water zal de eenvoudigste weg zoeken en via die kant gewoon wegvloeien. De druppelaars worden daardoor niet gebruikt.
  • De hoeveelheid aan druppelaars hangt af van het aantal planten dat er staan.
  • Om een druppelaar te installeren maak je een klein gaatje in de slang en stop je de verbindingsstukjes zo dat het nog steeds geklemd zit in de rubberen slang. Op dat verbindingsstukje kan dan eventueel een kleiner stukje darm gestoken worden om het water naar de plant te geleiden.
  • Eenmaal alle druppelaartjes geïnstalleerd kan de fles gevuld worden met water.
  • Draai de stop of het deksel opnieuw op de watervoorraad, dit zorgt dat er geen vuiligheid in de slang komt en uiteindelijk de druppelaars zou laten verstoppen.
  • Vul het reservoir bij indien nodig.

Besproeiingsinstalaties in de tuin

Besproeiinginstallaaties hebben de repuatie om erg duur te zijn. Echter is er een oplossing voor elk budget én je bent ervan verzekerd dat de tuin voldoende water krijgt deze zomer.

Bij natuurlijke regenval is de neerslaghoeveelheid overal zowat identiek. Om een vergelijkbaar patroon te realiseren met kunstmatige tuinberegening moet er rekening gehouden worden met de volgende elementen:

  • waterdruk
  • drukverlies
  • diameter leidingen
  • keuze van de sproeiers
  • afstand van de sproeiers 

Soorten sproeiers

Nevelaars
Deze worden aanbevolen voor kleine gazons, bloembedden of struiken. Pop-up nevelaars worden gelijk met het grondoppervlak geïnstalleerd. De waterdruk zorgt ervoor dat het mondstuk uit de grond komt en weer verdwijnt zodra het sproeien voltooid is. 

Turbinesproeiers
Deze zijn ideaal voor kleine en middelgrote oppervlakten. Deze nieuwe generatie pop-up sproeiers verdelen het water gelijkmatig over de gehele werpwijdte. Dit lijkt op een draaiend regengordijn van grote druppels. De werking is geluidsarm en de sproeier wordt d.m.v. water gesmeerd. 

Druppelbevloeiing
Deze techiek wordt toegepast bij heggen, bomen, bodembedekkers, struiken en specifieke plantvakken (bamboe, … ). Op vaste afstanden zijn er kleine gaatjes waaruit het water traag druppelt. Het voordeel van deze manier van beregenen is dat het water direct bij de wortelzones komt. De nieuwe generatie druppeldarmen zijn zodanig ontworpen dat de bewatering over de volledige lengte dezelfde is ( tot 200 m ). 

Computers
Bepaalde besproeiingsinstallaties worden gestuurd door een computer om op een effectieve manier te sproeien. Dit gebeurt dan op de dagen en tijden dat dit u het beste uitkomt. Zelfs wanneer je in de tuin geen elektriciteitskabels in de grond wilt of kwijt kan, kan de gehele tuinberegening geautomatiseerd worden. Met behulp van apparatuur op batterijen, is het namelijk mogelijk de beregeningsinstallatie aan te sturen. 

Heb je nog meer vragen over het water geven van je tuin in de zomermaanden? Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden die bij ons in het tuincentrum verkrijgbaar zijn? Kom gerust eens langs, dan laten we je graag de mogelijkheden zien!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Witmarsum geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...

Iedereen weet: een weelderige tuin vol groei en bloei begint bij een gezonde bodem. Maar wat maakt een bodem écht gezond? Naast de juiste voedingsstoffen spelen ook bodemwezens een cruciale rol.

Lees meer...

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...