Voorzaaien in de vensterbank

Voorzaaien in de vensterbank

Onze handen jeuken om de tuin en moestuin weer lekker groen en fleurig te maken, maar we moeten nog even geduld hebben zolang het nog kan gaan vriezen. Wat we wel al vanaf eind februari kunnen doen is het voorzaaien van groenten, kruiden en eenjarige zomerbloeiers. Dat kan onder glas in een koude bak of in een folietunnel in de tuin, maar ook gewoon in kweekbakjes in de vensterbank. Laat vooral kinderen alvast groene vingers kweken – dat kan vanaf half maart ook weer met de minimoestuinpotjes-actie van Albert Heijn, die wegens groot succes herhaald wordt.

Benodigdheden:

  • (Pers)potjes, zaaitrays of een kweekkastje;
  • Zaai- en stekgrond;
  • Plastic zakjes en plantenlabels;
  • Gieter en plantenspuit.

Wat voorzaaien?
Omdat het nog even duurt voordat de zaailingen naar buiten kunnen is het raadzaam te kiezen voor soorten die langzaam ontkiemen en groeien. Ook is het verstandig ze op een vensterbank in een onverwarmde kamer te zetten, om de groei een beetje te remmen. Geschikt zijn groenten als tomaat, paprika, peper, pompoen, meloen, komkommer, courgette, aubergine en kruiden als bieslook, marjolein, kervel en peterselie. Ook eenjarige bloemen als wasbloem (Cerinthe), cosmos, kattensnor (Cleome), siererwt (Lathyrus), siertabak (Nicotiana) en Oost-Indische kers (eetbaar!) kunt u vanaf eind februari voorzaaien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Witmarsum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...