Chrysanten voor binnen en buiten

Chrysanten voor binnen en buiten

Ze zijn straks weer volop verkrijgbaar: chrysanten. Ze zijn prachtig in de border in de tuin, in een pot of mand op het terras of balkon, en ook mooi en sterk als snijbloem in boeketten. De chrysant is enorm veelzijdig!

Bijzondere schoonheid uit Azië
De chrysant komt oorspronkelijk uit Azië en heeft daar een bijzondere, symbolische waarde. In China wordt de chrysant gezien als een verheven plant. Vroeger mocht hij daar zelfs alleen bij belangrijke mensen met aanzien in de tuin worden geplant. Ook in Japan is de chrysant al eeuwen geliefd en wordt hij beschouwd als brenger van geluk en gezondheid. Chrysanten zijn er in heel veel verschillende vormen, van margrietachtigen tot bolletjes, en in een rijk kleurenpalet, van hagelwit en limoengroen tot koperkleurig.

De tuinchrysant
Het aantrekkelijke van een Chrysanthemum in de tuin is dat deze lang en laat bloeit, van september tot en met november. Er zijn winterharde en niet winterharde soorten. Goed winterhard zijn Chrysanthemum rubellum, Chrysanthemum indicum en Chrysanthemum koreanum. Ze staan graag in de volle zon, in voedselrijke en goed doorlatende grond.

De potchrysant
In tegenstelling tot de vaste tuinchrysanten houden potchrysanten niet van volle zon. Binnen zet je ze het best in een koele kamer (maximaal 18 graden Celsius). Buiten zet je ze op een beschutte plek, waar ze weinig te lijden hebben van regen en wind. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen en geef ze ook regelmatig water.

De snijchrysant
Als snijbloem zijn chrysanten het hele jaar door verkrijgbaar. Ze zijn heel sterk, dus gaan lang mee, vooral als u er (zoals bij alle boeketten) rekening mee houdt dat ze niet in de volle zon mogen staan en u ze in een schone vaas met vers water en plantenvoeding zet. In een boeket combineren ze onder andere prachtig met eikenblad, rozenbottels en dahlia’s.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...