Gras zaaien

Gras zaaien

Er zijn twee perioden in het jaar waarop u het best gras kunt inzaaien: het voorjaar en de nazomer. Tussen medio augustus en eind oktober is de ideale tijd, omdat het warm en vochtig is, zodat het graszaad snel ontkiemt. Kies een dag met weinig wind, zodat er zo min mogelijk graszaad in de borders of op het terras belandt. 

Een nieuw gazon in 10 stappen

  1. Bedenk eerst of u behoefte heeft aan een mengsel voor een sier-, speel-, sport- of schaduwgazon. Een kilo zaad is meestal genoeg voor veertig tot vijftig vierkante meter.
  2. Verwijder eventueel onkruid.
  3. Spit de grond om en egaliseer de grond met een hark.
  4. Voeg eventueel een bodemverbeteraar toe.
  5. Zaai in twee richtingen, in de lengte én in de breedte, voor een gelijkmatige verdeling van het zaad en zaai de randen iets meer in voor extra stevigheid. 
  6. Hark het zaad lichtjes in en druk de grond met een rol aan of doe dit door er met telkens twee voeten even goed op te gaan staan.
  7. Besproei het stuk grond met water en blijf dit bij droogte regelmatig doen, totdat het gras zichtbaar opkomt. 
  8. Als het gras zo’n 5 centimeter hoog is, opnieuw aanrollen of met uw eigen gewicht aandrukken om wortelvorming te stimuleren.
  9. Wacht met de eerste maaibeurt tot de grassprieten zo’n 10 centimeter hoog zijn en maai ze dan niet korter dan vijf centimeter.
  10. Een gazon heeft voeding en kalk nodig. Weet u de zuurgraad van uw grond niet, voer dan een ph-bodemtest uit. Dan weet u precies hoeveel kalk uw gazon nodig heeft.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Lees onze 11 praktische tips voor een biodiverse, klimaatbestendige en natuurinclusieve tuin!

Lees meer...

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum in Witmarsum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...

Natuurlijke tuinen zijn niet alleen mooi (en mega interessant) om naar te kijken, maar zijn ook een heel belangrijk onderdeel voor het behoud van biodiversiteit. In deze blog duiken we dieper in op het belang van biodiversiteit in je natuurlijke tuin en ontdekken we hoe jouw eigen groene oase kan bijdragen aan een gezonder ecosysteem.

Lees meer...