Pluktuinen zijn helemaal trendy. Wil je dit jaar ook genieten van plukbloemen uit eigen tuin? Ga zelf aan de slag! Een hoek in de tuin of in een kistje op het balkon is vaak al genoeg. Je plukt hier niet alleen zelf 'de vruchten' van, want de meeste snijbloemen zijn ook heel aantrekkelijk voor nuttige insecten, zoals bijen en vlinders. Deze zoemende en vrolijke fladderaars gaan al jaren in aantal achteruit, dus met zo'n mini-buffetje van stuifmeel en nectar help je ze weer een eind op weg.
Pluktrend in Nederland
Veel Nederlandse supermarkten spelen in op de kweektrend en trakteerden de afgelopen jaren al met minimoestuintjes voor de kleintjes. Deze maand introduceert een supermarkt ook de bloementuintjes om zelf te kweken. Heel actueel, want pluktuinen zijn een nieuwe trend.
Zo verschenen er aanstekelijke boeken over dit onderwerp. In Pluktuin. De mooiste bloemen in kistjes en potten laat Jennita Jansen zien hoe je zelfs zonder tuin op je balkon of daktteras je eigen bloemen kunt zaaien om daarmee de mooiste boeketten te maken. De toonaangevende groenauteur en -fotografe Modeste Herwig maakte samen met bloembindster Marieke Nolsen het boek Marieke's Pluktuin, over hoe je het hele jaar door bloemen, maar ook bladeren en bessentakken, uit eigen tuin kunt gebruiken in boeketten en hoe je zo'n pluktuin aanlegt. Interessant om te lezen als je van bloemen houdt!
Stappenplan voor een goede start van je pluktuin(tje) of bloemenborder
Zon
De meeste vaste planten, zomerbollen en eenjarigen die lang en rijk bloeien staan het liefst op een zonnige plek. Houd daar rekening mee als je de plek voor je pluktuin uitkiest.
Goede basis
Zorg er vervolgens eerst voor dat de grond in de tuin, (verhoogde) kweekbak of kist onkruidvrij is. Voeg er eventueel nog een laag compost of wat organische mestkorrels aan toe.
Water
Geef zaailingen of jonge planten in het begin regelmatig water. Doe dat in ieder geval als je ze net gezaaid of geplant hebt en ook als het de dagen en weken daarna droog blijft.
Top 10 bloemen uit eigen tuin
Of je nu van wilde, bonte boeketten houdt of van gestileerde bossen in één kleur, deze vaste planten, bollen en eenjarigen leveren je volop goede snijbloemen (die soms ook nog heerlijk geuren):
-
Zonnebloem: daar vrolijkt iedereen van op, die grote, zonnig gele bloemen, maar er zijn ook zonnebloemen met steenrode of chocoladebruine bloemen. Ook kinderen én insecten zijn er gek op. Deze eenjarigen zijn makkelijk te zaaien en de kinderen kunnen er een wedstrijdje van maken wie de hoogste of grootste weet op te kweken.
-
Pronkerwt (Lathyrus): krijgt kleine, delicate bloemetjes in alle kleuren van de regenboog die heerlijk ruiken. Deze eenjarige bloeit bovendien langer als je er vaak bloemetjes uit knipt.
-
Goudsbloem (Calendula officinalis): is er met gevulde en enkele goudgele bloemen, heeft medicinale kwaliteiten en kun je dus ook gebruiken om thee van te zetten of verzorgende zalfjes van te maken.
-
Dahlia: een langbloeiende (na)zomerbol, verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren en vormen, van pomponnetjes tot 'spinnetjes'. Ook prachtig in een vaas.
-
Roos: levert je grote of kleine, geurende, gevulde, enkele of trosvormige bloemen, in alle mogelijke kleuren, en is als struik, klimplant en op stam te vinden in ons tuincentrum in Witmarsum.
-
Cosmea: deze eenjarige krijgt met sierlijke geeloranje, witte of roze bloemen of hoge, ijle stelen en is makkelijk te zaaien.
-
Margriet: deze vaste, wintergroene plant met vrolijke witte bloempjes met een geel hartje kun je ook zaaien.
-
Leeuwenbek: dit is een- tot tweejarige, die hoge, licht geurende bloemaren in allerlei kleuren krijgt. Bovendien trekt de leeuwenbek veel bijen en hommels aan en bloeit hij lang.
-
Duizendblad (Achillea): een vaste plant die je ook kunt zaaien. Met fraaie platte schermbloemen in allerlei kleuren die insecten lokken.
-
Chrysant: hiervan zijn zowel eenjarige als vaste soorten die je kunt zaaien of planten. Ze bloeien laat in het jaar en lang, ook in een vaas.
Tips voor verse boeketten uit eigen tuin
Heb je mooie bloemen in de tuin en wil je een mooi plukboeket samenstellen? Hier zijn tips voor verse boeketten uit eigen tuin:
-
Pluk vroeg in de ochtend, wanneer het nog niet zo warm is en gebruik een scherpe en schone snoeischaar.
-
Kies bloemen die net geopend zijn. Lange aren, zoals die van vingerhoedskruid, gladiolen en ridderspoor, pluk je wanneer ongeveer de helft van de bloemen aan de steel open is.
-
Verwijder de onderste bladeren van de bloemstelen en zet de bloemen zo snel mogelijk in water. Neem bijvoorbeeld een emmer of kan water mee als je bloemen gaat plukken, want ze drogen snel uit.
-
Voeg snijbloemenvoedsel aan het water in de vaas toe en zet je boeket op een lichte plek, maar niet in de volle zon of boven of naast de verwarming. Rijpend fruit kun je ook beter uit de buurt van je bloemen houden, want ook daardoor raken ze sneller uitgebloeid.
Kijk in ons tuincentrum in Witmarsum ook naar speciale bloemenmengsels en naar zadenmengsels voor vlinders en bijen! En heb je nog voorjaarsbolletjes in pot, bak, mand of glas op de paas-, tuin- of balkontafel staan? Plant die als ze uitgebloeid zijn dan ook in je pluktuintje. Knip alleen de uitgebloeide bloemhoofdjes eruit en laat het blad afsterven. Dan kun je volgend jaar met Pasen je eigen narcissen, tulpen, hyacinten en blauwe druifjes afknippen en binnen in een vaas of een paar kleine vaasjes zetten.