Moestuin

 

Zelf kweken is veel leuker!

Lekkere aardappeltjes voor bij het avondeten, verse munt voor in de thee of zoete aardbeien voor op je beschuitje; niets is leuker dan zelf groenten, kruiden en fruit kweken. 

Heb je een tuin? Dan heb je vast wel een hoekje om een moestuintje te beginnen of wat potjes neer te zetten. Heb je een balkon? Dan is verticaal tuinieren super handig! Heb je geen buiten, maar wel een vensterbank? Kweek dan je favoriete groenten, kruiden en fruit achter glas. Mogelijkheden genoeg om zelf te kweken! Dit wil je uiteraard wel met verantwoorde grond en voeding doen, zodat je oogst puur is en lekker smaakt!


Binnen voorzaaien

De meeste moestuinplanten zijn éénjarige planten, dit betekent dat een zaadje binnen 1 jaar uitgroeit tot een plant die je kan oogsten. Planten die normaal gesproken in een warm klimaat groeien, zoals pepers, tomaten en courgettes, kun je een beetje helpen door ze voor te zaaien. Zo weet je zeker dat je hetzelfde jaar nog een mooie oogst hebt van deze tropische planten!

Je kunt voorzaaien in een heleboel soorten bakjes. Het bekendst zijn de kleine, bruine turfpotjes, of kleine plastic kweekbakjes met een transparante deksel. Kies potjes of bakjes die jij het mooist of handigst vindt en zoek een lichte, warme plek op in huis. Denk aan de vensterbank, een serre of misschien heb je buiten een verwarmde kas. Vul je bakje met een grond die een fijne structuur heeft, zo is de kans dat je de worteltjes beschadigt het kleinst.

 

Groenteplanten

De groenteplanten in de selectie voor mei zijn allemaal vruchtdragend. Denk daarbij bijvoorbeeld aan komkommer, paprika, peper, tomaat, pompoen en courgette. De meeste groenteplanten worden al met wat eetbare vruchten aangeboden. Er zijn klimplanten, struikvormen en dwergplanten verkrijgbaar, maar ook speciale consumentgericht concepten als Pluck, Snacker® Funfoods of Pick-&-Joy. Van alle groenten zijn meerdere soorten verkrijgbaar: verschillende kleuren peper en paprika, tomaten van Roma tot tros en komkommers van maatje snack tot joekel. De voorgekweekte planten produceren in de zomerperiode volop vruchten en bieden zo al die tijd plukplezier en een echte 'versbeleving'.

• Is het nu groente of fruit? De tomaat, paprika, komkommer en peper zijn vanuit culinair en tuinbouwkundig oogpunt groenten, al zal een enkele purist blijven roepen dat het vruchten zijn. 
• Groenteplanten gedijen ook prima in de vensterbank: ze groeien omhoog, zodat ze weinig ruimte nodig hebben.

• Paprika bevat 2 x zoveel vitamine C als sinaasappelen en is ook rijk aan vitamine E, B1 en B2. 

De augurk is nauw verwant aan de komkommer en op dezelfde manier te kweken. 


Herkomst 


Paprika en peper zijn zo nauw aan elkaar verwant dat ze zelfs dezelfde naam hebben: Capsicum annuum. Paprika komt van oorsprong uit Zuid Amerika, de peperplant groeit in India en Zuidoost Azië. 
De tomaat (Solanum lycopersicum) behoort tot een grote familie waar onder andere ook de aardappel bij hoort. Tomaten zijn inheems in Midden-Amerika, de voorvaderen van de Maya’s en Inca’s kweekten ze al.
 De komkommer (Cucumus sativus) komen uit India, waar ze al ruim 3000 jaar voor de vrucht gekweekt worden. De planten zijn via de Middellandse Zee met de Romeinen mee naar West-Europa gekomen.

 

 

Biologisch gecertificeerd

Niets is lekkerder en gezonder dan verse, onbespoten groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin. Kweken doe je het liefst in biologische grond en met biologische plantenvoeding. Alle Pokon verzorgingsproducten die te maken hebben met eten uit eigen tuin, voldoen aan de Europese norm voor de biologische land- en tuinbouw. Dit betekent dat zowel de potgronden als de meststoffen voldoen aan deze strenge Europese normen.

Klik hier voor de zaai- en oogstkalender van Pokon.