Nu open van 09:00 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
  • Groenspecialist
  • ​Compleet dagje groenbeleving
  • ​Scherpe acties

Planten en struiken voor de kusttuin

Planten en struiken voor de kusttuin

Het is zomer en de temperaturen lopen hoog op. Heerlijk om verkoeling te zoeken aan de kust, in de frisse, zilte lucht, met uitzicht op de klotsende golven. Er zijn natuurlijk ook mensen die het geluk hebben aan zee te wonen. Maar wat kun je daar nu het best in de tuin planten, met omstandigheden als droge, zanderige grond en vaak een stevige wind? Tips voor kustbestendige planten en struiken, plus inspiratie voor diegenen die graag een strandsfeertje in hun (stads)tuin willen.

Inspiratie uit de duinpan

Wandelend of fietsend door de duinen zie je al veel vrolijke bloeiers die wel tegen een stootje kunnen. Denk aan zandblauwtjes, zeeraket, duinroosjes, duinviooltjes, blauwe zeedistels en ‘pispotjes’ (zeewinde). Er groeien ook veel grassoorten, zoals helm, rood zwenkgras, duinriet en biestarwegras. Dergelijke planten kun je dus allemaal met een gerust hart in je kusttuin zetten. Kijk ernaar in ons tuincentrum in Witmarsum.

Maritieme planten en struiken

Kijk in ons tuincentrum ook naar planten met ‘maritima’ in de naam, zoals Engels gras (Armeria maritima) en zeekool (Crambe maritima). Die gedijen prima aan de kust. Ook zon- en droogte minnende (en veelal grijsbladige) planten komen in aanmerking, zoals alsem (Artemisia), ezelsoor (Stachys), kattenkruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops), slaapmutsjes (Eschscholzia), scheefkelk (Iberis sempervirens), spoorbloem (Centranthus), vetkruid (Sedum spathulifolium) en klimmende nachtschade, ook wel bitterzoet genoemd (Solanum dulcarama). Klein blijvende struikjes als de wintergroene Choisya ternata, grijsbladige heiligenbloem (Santolina), kardinaalsmuts (Euonymus forunei), lavendel en rozemarijn kunnen ook. Grotere struiken die geschikt zijn voor aan een tuin aan zee zijn duindoorn, meidoorn, bezembrem (Cytisus scoparius), jeneverbes, vlier, wilde roos, egelantier en de zilverbladige olijfwilg. Woon je niet aan de kust, maar wil je deze planten en struiken toch graag in de tuin? Zorg dan voor goede drainage en waterdoorlatende grond, bijvoorbeeld met een mix van zand en grind.

Strandsfeer aan huis

Voor degenen die niet aan de kust wonen, maar wel houden van dat ontspannen, zomerse gevoel biedt ons tuincentrum in Witmarsum allerlei opties. Zoals:

  • Grijsbladige planten
  • Siergrassen
  • Schelpen voor tuinpaden
  • Kiezels en keien
  • Robuuste houten balken voor traptreden en erfafscheidingen
  • Blauw-wit gestreepte strandstoelen, kussens, parasols en schaduwdoeken
  • Een tuinposter met een foto van een strandtafereel
  • Decoraties in de vorm van een zeemeeuw

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Witmarsum geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...

Iedereen weet: een weelderige tuin vol groei en bloei begint bij een gezonde bodem. Maar wat maakt een bodem écht gezond? Naast de juiste voedingsstoffen spelen ook bodemwezens een cruciale rol.

Lees meer...

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...