Moestuinieren in de nazomer

Moestuinieren in de nazomer

Krijgen we nog een heerlijke Indian summer, ofwel ‘een oudewijvenzomer’, zoals we het minder fraai noemen? Dat zou heel fijn zijn, maar anders kunnen we tussen eventuele hoosbuien en herfststormen door nog genoeg klusjes ondernemen in de moestuin om te zorgen voor een rijke oogst.

Moestuintips september

Zaaien en zaden verzamelen

  • In lege moestuinbedden kun je zogenoemde ‘groenbemesters’ zaaien. Die helpen je de grond te verbeteren. Alfafa, rogge, raaigras en rode klaver zijn snelle en sterke groeiers, die met hun penwortels de grond luchtiger maken en/of stikstof afgeven. Bovendien voorkomen ze dat je lege plekken vol komen te staan met onkruid. Spit deze groenbemesters in het voorjaar onder de grond. Je kunt ook erwten- en bonenplanten na de laatste oogst boven de grond afsnijden in plaats van ze in hun geheel te verwijderen, zodat hun wortels stikstof aan de grond kunnen afgeven.
  • Onder glas kun je spinazie, wintersla en winterpostelein zaaien om in de winter van te oogsten. Plant de groenten voor het begin van de winter uit in een koude bak of kas.
  • Lente-uitjes en radijs kun je voor een laatste keer in de volle grond zaaien.
  • Verzamel de zaaddozen of peulen van doorgeschoten rucola en sla, en van bonen en erwten. Droog zaden uit ‘natte vruchten’, zoals tomaten, komkommers en pompoenen, om ze volgend jaar te kunnen zaaien. Ook van kruiden als venkel, karwij en dille kun je zaad verzamelen.


Planten

  • Vruchtbomen als perzik en nectarine in pot kun je het hele jaar door planten, exemplaren met kale wortels (dus zonder pot) plant je in de winter. Vul het plantgat met verse aarde en compost, plant de boom net zo diep als hij in de pot staat en zet er een steun of paal bij waar je de boom aan vastbindt. 
  • Moestuinieren in septemberDe bollen van Japanse, winterharde uien kun je nu in de volle grond op een zonnige plek poten.
  • Voorjaarsprei. Geef prei regelmatig vloeibare voeding.

Oogsten

  • Appels, peren, bleekselderij, bloemkool, bramen, broccoli, kool, courgette, druiven, frambozen, knolvenkel, koolrabi, maïs, perziken, pompoen, prei, spinazie, sjalotten, uien, vijgen, winterwortels.

Onderhoud

  • Schep de composthoop of -bak om en verspreid de compost die klaar is voor gebruik.
  • Haal de laatste trossen tomaten van de plant en laat ze binnen op een lichte plek verder rijpen. Struiktomaten in pot kun je met pot en al in de kas, garage of serre zetten.
  • Grote of oude pollen van vaste kruiden als tijm, bieslook en salie kun je opdelen en opnieuw uitplanten en/of in een pot op de vensterbank zetten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tijdens de Pinksterdagen zijn veel mensen een extra dag vrij. Hopelijk met een fijn lentezonnetje erbij! Kom vóór de pinksterdagen lekker langs voor alles wat je nog nodig hebt voor je tuin, terras of balkon! Bijvoorbeeld voor mooie inheemse planten of zaden voor het creëren van je eigen wilde bloemenweide. Van beide fleur je niet alleen zelf op, maar je doet er ook bijen en vlinders een groot plezier mee.

...

Lees meer...

In mei kun je van alles zaaien, maar het gras beter even niet maaien. Hoe dat zit? Ons tuincentrum geeft je alle 'ins and outs'!

Lees meer...

Blauw is de lievelingskleur van veel mensen. De kleur heeft een koele, betrouwbare en rustgevende uitstraling, waardoor hij ook in veel reclames en uniformen wordt gebruikt. Maar blauw kan ook melancholisch of somber stemmen – denk aan de uitdrukkingen 'een blauwtje lopen', ‘de blues hebben’ en 'blue Monday'. Optisch heeft blauw een wijkende werking. Iets wat blauw is dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist terug te trekken. Door blauwe bloemen achter in o...

Lees meer...