Nu open van 09:00 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
  • Groenspecialist
  • ​Compleet dagje groenbeleving
  • ​Scherpe acties

Voorjaarsverrassingen: Tuinplanten van de maand februari

Voorjaarsverrassingen: Tuinplanten van de maand februari

Het verhaal achter de voorjaarsverrassingen

Voor wie niet kan wachten om de tuin tot leven te brengen, zijn voorjaarsverrassingen als hazelaar (Corylus avellana Concorta), scheefkelk (Arabis), sleutelbloem (Primula aucalis) en  blauwkussen (Aubrieta) een uitkomst. Niet alleen bloeien ze vroeg, de laatste twee gooien er later in het jaar een tweede ronde tegenaan. En hazelaar levert dan een mooi groen decor, dat in de herfst verkleurt om in de winter weer de decoratieve kronkelende takken te laten zien. Zo verrassen deze tuinplanten niet alleen in de lente, maar eigenlijk het hele jaar door. 

Herkomst

Alle voorjaarsverrassingen zijn vroege bloeiers en hebben wortels op het Europese continent. Scheefkelk komt uit de Kaukasus, sleutelbloem is een echte alpenbloeier, blauwkussen groeit vooral in Zuid-Europa in bergachtige gebieden, tussen rotsen en stenen. En hazelaar verblijft al eeuwenlang in de buurt van mensen. Niet alleen om de noten, maar ook omdat aan de plant allerlei spirituele, beschermende eigenschappen worden toebedacht. 

Keuze assortiment

Hazelaar
Hazelaar wordt het meest aangeboden als kronkelhazelaar. De bijzondere kurketrekkertakken zijn op zich al mooi om te zien en bloeien op het kale hout met hangende gele slingers vol bloemetjes. Pas daarna komt het zachtgroene iets kroezende blad. Omdat hazelaar een trage groeier is, wordt hij geënt op de onderstam van een gewone hazelaar, die dient als hulpmotor voor de stam. Kronkelhazelaar kan 2-3 meter hoog worden. 

Sleutelbloem
Sleutelbloem heeft heldergroene, stevige blaadjes en vrolijke bloemen in wit en pastels, maar ook in heel felle kleuren zoals rood en paars. Er zijn eveneens tweekleurige soorten, allemaal worden ze tussen de 10-15 cm hoog en circa 20 cm breed met een warmgeel hartje om insecten te lokken. Sleutelbloem is een van de eerste bloeiers van het voorjaar, biedt tuin en terras snel veel kleur en staat graag een beetje beschut. Deze allrounder is geschikt voor gebruik in bakken, volle grond en rotstuinen.

Blauwkussen
Blauwkussen is als vaste plant een sterke bodembedekker die het ook goed doet in bakken. Naast blauw zijn ze er ook in paars, lila, violet roze en wit. Voor allemaal geldt dat ze graag droog en warm staan en zich uitstekend handhaven in rotstuinen, rond muurtjes en tussen bestrating. Ze blijven laag (10-15 cm) en groeien meer in de breedte (maximaal 60 cm). 

Scheefkelk
Scheefkelk wordt vooral aangeboden in violet. De meest voorkomende soort is Arabis caucasica, maar er zijn veel soorten met allemaal net iets andere kleuren of iets afwijkend blad. Net als in de natuur gedijen ze het beste op vrij arme grond en lichte plekken. Het is een uitstekende combinatie met blauwkussen: de kleuren halen elkaar op en samen vormen ze een uitgelaten bloementapijtje richting lente. De afmetingen zijn te vergelijken met die van blauwkussen.

Verzorgingstips

  • Alle voorjaarsverrassingen staan graag zonnig, al kunnen ze ook wat halfschaduw hebben. 
  • Voor alle drie geldt dat de grond het water goed moet kunnen afvoeren en dat de planten in bakken of kuipen meer water nodig hebben dan in de volle grond. 
  • Geef ze bij het planten de ruimte: blauwkussen, sleutelbloem en scheefkelk moeten zich in de breedte kunnen ontwikkelen en hazelaar moet rondom kunnen kronkelen. 
  • Hazelaar heeft wat meer voeding nodig dan de twee bodembedekkers. 
  • Scheefkelk en blauwkussen na de bloei flink terugsnoeien voor herbloei, bij sleutelbloem en hazelaar alleen dood materiaal verwijderen. Te drastisch snoeien kost hem vaak zijn krullen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Iedereen weet: een weelderige tuin vol groei en bloei begint bij een gezonde bodem. Maar wat maakt een bodem écht gezond? Naast de juiste voedingsstoffen spelen ook bodemwezens een cruciale rol.

Lees meer...

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...

Ook zo dol op bloemen? Begin je eigen pluktuin of bloemenborder en zet jezelf de komende zomer volop in de bloemetjes, binnen en buiten!

Lees meer...