Nu open van 09:00 t/m 18:00
  • Dutch (Netherlands)
  • German (Germany)
  • Groenspecialist
  • ​Compleet dagje groenbeleving
  • ​Scherpe acties

Herfstkleur met bessenstruiken

Herfstkleur met bessenstruiken

De meeste planten zijn uitgebloeid en tal van bomen verliezen hun blad. Wil je nog kunnen genieten van kleur en tegelijkertijd wat meer beschutting en privacy creëren? Plant dan een bessenstruik of een haag van bessenstruiken! Het is er nu de ideale tijd voor. Bovendien bieden struiken bescherming en beschutting aan kleine dieren en kunnen vogels er in de koude maanden van eten.

Top 5 bessenstruiken voor herfst en winter

  1. Kardinaalsmuts (Euonymus) valt in de herfst op door prachtige vlammend gekleurde bladeren en oranje of rode bessen waaruit rode, roze, gele of witte zaden tevoorschijn komen. Na de eerste nachtvorst vallen blad en besjes doorgaans van de struik, maar als het niet te hard vriest kunnen de bessen nog lang aan de takken blijven hangen, mits ze niet door de vogels verorberd worden.
  2. Zuurbes (Berberis) vormt een ondoordringbare, doornige haag van zo’n twee meter hoog. Hij doet het goed in arme grond en volle zon, verkleurt fraai in de herfst en krijgt blauwe, rode of zalmroze bessen, in het voorjaar gevolgd door oranje of lichtgele bloemtrosjes.
  3. Dwergmispel (Cotoneaster). Ook hiervan zijn veel verschillende soorten, zowel wintergroene als bladverliezende, laagblijvende en grote exemplaren. Opvallend is de circa 50 centimeter hoge, bladverliezende Cotoneaster horizontalis, met horizontaal groeiende takken en een fraaie herfstkleur. In een zachte winter behoudt hij zijn blad. Cotoneaster franchetti is een half wintergroene soort die tot twee meter hoog kan worden en oranjerode vruchten krijgt.
  4. Hulst (Ilex) is sowieso een aanwinst, met de kerstdagen in het verschiet. De meeste soorten doen het prima in schaduw en schrale grond. Er zijn veel groenblijvende soorten, maar ook enkele bladverliezende. Allemaal krijgen ze vanaf september kleurige bessen, waar ook de vogels dol op zijn.
  5. Schoonvrucht (Callicarpa) houdt van een plek in de zon of halfschaduw in vruchtbare, goed waterdoorlatende grond. Hij wordt zo’n twee meter hoog, krijgt violetkleurig blad in de herfst en wordt overladen met knallend violetkleurige bessen die niet door de vogels gegeten worden en de kale takken de hele winter sieren.

Tips

  • Je kunt deze struiken tussen november en medio april planten, mits het niet vriest.
  • Plant een haag niet te dicht op de perceelgrens met de buren.
  • Leer kleine kinderen dat lang niet alle bessen eetbaar – en soms zelfs giftig – zijn.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Na de grote voorjaarsschoonmaak kun je aan de slag met het verbeteren en verrijken van de tuingrond, zodat je planten weer helemaal kunnen opbloeien. Hoe je dat doet? Door te composteren en te mulchen. Ons tuincentrum in Witmarsum geeft je de 'ins and outs'.

Lees meer...

Iedereen weet: een weelderige tuin vol groei en bloei begint bij een gezonde bodem. Maar wat maakt een bodem écht gezond? Naast de juiste voedingsstoffen spelen ook bodemwezens een cruciale rol.

Lees meer...

Stel je eens voor: een tuin die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een tuin is vol met leven en biodiversiteit. Een tuin waarin het gezoem van bijen en het gefluit van vogels je elke ochtend begroeten. Een tuin waarin je kunt ontspannen, inspiratie opdoen en zelf kunt genieten van jouw eigen stukje natuur. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt?

Lees meer...